نخستین نشست « رابطین امور حقوق شهروندی دانشگاهها و موسسات آموزش عالی منطقه 9 کشور» به میزبانی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد
به گزارش خبرنگار معاونت فاد، در نخستین نشست « رابطین امور حقوق شهروندی دانشگاهها و موسسات آموزش عالی منطقه 9 کشور» که 26 آذرماه 1398 به میزبانی دانشگاه فردوسی مشهد و با حضور دکتر فریدون جعفری، مشاور وزیر، مدیرکل بازرسی و رسیدگی به شکایات وزارت علوم و دستیار ویژه وزیر علوم در امور حقوق شهروندی برگزار شد، دکتر مهدی کرمانی مدیر فرهنگی دانشگاه فردوسی مشهد ضمن خیرمقدم به شرکت کنندگان این نشست و با تاکید بر پیشینه علمی و حقوقی تهیه و تدوین منشور حقوق شهروندی گفت: وزارت علوم به شکل جدی و پیشگام در حوزه حقوق شهروندی وارد عمل شده است و با حضور دکتر جعفری این حوزه رونق گرفته و در محور اصلی فعالیت های حقوقی، بازرسی، ترویجی و آموزشی وزارت علوم جایگاه شایسته را پیدا کرده است.
دکتر حسین انصاری معاون اداری و مالی دانشگاه فردوسی مشهد نیز در بخش دیگری از این نشست با اشاره به تشکیل کمیته صیانت از حقوق شهروندی و سلامت اداری در دانشگاه فردوسی مشهد و اقدامات و برنامه های عملیاتی این کمیته گفت: از سوی وزارت کشور دستورالعمل هایی در راستای صیانت از حقوق شهروندی ابلاغ شده است که دانشگاه فردوسی مشهد در محورهای 3 ، 5 ، 6 و 7 که عمدتا توسعه و زیرساخت های اطلاعاتی و اطلاع رسانی است اقدامات خوبی انجام داده است. این محورها مربوط می شود به حوزه شفافیت و سلامت اداری که در این مسیر این دانشگاه نسبت به سایر دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی موفقیت های قابل قبولی کسب کرده است.
ایشان اظهار امیدواری کرد: رابطان و نمایندگان دانشگاه های منطقه 9 با اهتمام و همراهی سایر دانشگاهیان در راستای اجرایی کردن منشور و سند مترقی حقوق شهروندی اقداماتی را به طور جدی انجام دهند .
وی یادآور شد: این منشور که در سال 1395 از سوی رئیس جمهور ابلاغ شد 22 حق مسلم شهروندان را مشخص می کند که این تعداد از حقوق در هیچ کجای دنیا برای شهروندان دیده نشده است. این 22 حق در راستای موضوع اصل 132 قانون اساسی است و به نوعی کلیه قوانین و دستورالعمل های اجرایی کردن آن از قبل تدوین شده است.
وی نقطه قوت این سند پرافتخار را امضاء و ابلاغ مستقیم از سوی ریاست جمهور و الزام وزارت خانه ها ودستگاه های اجرایی به عملیاتی کردن آن عنوان کرد و گفت: البته با توجه به اینکه این سند برای مردم نوشته شده است لازم است مشارکت بیشتر مردم ، احزاب و گروه های اجتماعی در آن دیده شود و این بخش را دانشگاه ها می توانند به خوبی انجام دهند و حضور موثری در اجرایی کردن این منشور داشته باشند.
دکتر فریدون جعفری دستیار ویژه وزیر علوم در امور حقوق شهروندی با اشاره به اهمیت رعایت حقوق شهروندی گفت: در ابلاغی که از سوی ریاست جمهوری به وزرا صورت گرفت تکلیف شد تا وزرا در کنار فعالیتهای روزمرهای که در چارچوب قانون انجام میدهند پیوست و رعایت حقوق شهروندی را نیز در دستور کار خود قرار دهند. این اهمیت برای ریاست جمهوری بسیار مهم بوده که از اولین دوره تشکیل دولت بحث تصویب و ابلاغ منشور حقوق شهروندی به عنوان یکی از شعارهای اصلی مطرح شد و در حال حاضر نیز اجرای حقوق شهروندی در حال انجام است.
دکتر جعفری اقدامات اجرایی در حوزه حقوق شهروندی را چنین برشمرد: یکی از موضوعات مهمی که برای اجرای آن اقدامات جدی انجام شده است، تعیین سرفصل دو واحد درس عمومی تحت عنوان آشنایی با حقوق شهروندی برای تمامی رشتهها در دانشگاهها است که کلیات این کارویژه مورد تصویب قرار گرفته و فعالیتهای مرتبط با تدوین و تصویب آن انجام شده است.
دکتر جعفری با بیان اینکه منشور حقوق شهروندی ۲۲ فصل دارد، گفت: این منشور به دلیل گستردگی سرفصلها قابل استفاده برای حوزههای مختلف است.
دستیار وزیر علوم در امور حقوق شهروندی اظهار داشت: یکی از تأکیدات مهم ریاست جمهوری که در قالب بخشنامههای مختلف نیز به دستگاههای اجرایی ابلاغ شده، بحث میز خدمت با هدف ارتقای حقوق مراجعین به ادارات و حذف مراجعه مستقیم ارباب رجوعان به ادارات بوده است تا افراد بتوانند در یک میز مشخص و مطلوب، پاسخ خود را در مهلت متعارفی دریافت کنند.
دکتر جعفری با بیان اینکه در حال حاضر با شاخصها و پارامترهای مشخصی نسبت به ایجاد میز خدمت اقدام و بخشنامههای آن نیز به دانشگاهها ارسال شده است، تصریح کرد: امیدواریم با رعایت دستورالعملها و تکالیفی که در این بخشنامه آمده است نسبت به ایجاد میز خدمت در دانشگاهها اقدام و گزارش آن نیز توسط رابطین دانشگاهها به حوزه دستیاری ارائه شود.
وی در مورد جشنواره ملی انتخاب پایاننامه برتر دانشجویی در حوزه حقوق شهروندی گفت: براساس مصوبهای که وزیر علوم در جلسه شورای معاونین تکلیف کردند، جشنواره ملی در قالب انتخاب پایاننامه برتر دانشجویی در حوزه حقوق شهروندی برگزار خواهد شد که مکاتبات مرتبط با آن به دانشگاهها ارسال شده است که بر همین اساس از دانشگاهها خواسته شده تا چکیده پایاننامههایی که طی ۵ سال اخیر در مقاطع دکتری و کارشناسی ارشد با موضوع حقوق شهروندی انجام شده است را به وزارت علوم ارسال کنند.
دکتر جعفری به سرفصل دیگری از منشور حقوق شهروندی اشاره کرد و ادامه داد: موضوع دیگر، ایجاد بانک اطلاعاتی اساتید فعال در حوزه حقوق شهروندی به منظور آگاهی و دسترسی از متخصصین و اساتید فعال در حقوق شهروندی و بهرهمندی از ظرفیتهای آنها است که در این خصوص نیز نامههای مختلفی به دانشگاهها ارسال شده است.
وی در ارائه سر فصل دیگری از منشور حقوق شهروندی عنوان کرد: یکی از مهمترین مباحث مطرح شده بحث انتصاب رابطین حقوق شهروندی است که هدف از آن نظارت، پایش و اجرای حقوق شهروندی در سطح دانشگاهها است زیرا از همان ابتدا تکلیف ما اجرای مفاد منشور ابلاغی ریاست جمهوری در وزارتخانه و زیر مجموعههای آن است
دکتر جعفری ضمن اشاره به مصداق های از پیوست حقوق شهروندی در فعالیت های علمی، فرهنگی و اجتماعی گفت: موضوع دیگری که اخیراً مطرح شده بحث اعلام پیوست حقوق شهروندی از سوی وزیر علوم به همه حوزهها مبنی بر افزودن پیوست حقوق شهروندی در تمامی همایشها، انتخاب آثار، فراخوانهای مقالات است.
ایشان در پایان ضمن تاکید و برشمردن اقداماتی که از سوی رابطان حقوق شهروندی در دانشگاه باید انجام شود از رابطان حقوق شهروندی خواست نسبت به پیگری دستورالعمل ها و ابلاغیه های وزارت در حوزه صیانت از حقوق شهروندی و ارتباط بیشتر با حوزه دستیاری حقوق شهروندی وزارت علوم اهتمام بیشتری داشته باشند و گزارش های اقدامات اجرا شده در دانشگاه های خود را به وزارت ارسال کنند.
لازم به توضیح است در پایان این نشست ضمن بحث و گفتگو در رابطه با فعالیت های دانشگاه های منطقه 9 در حوزه حقوق شهروندی و ارائه گزارش بعضی از دانشگاه ها، ابلاغهای رابطان حقوق شهروندی در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی منطقه 9 اعطا شد. همچنین دکتر شفیعی سردشت، مدیر حقوقی دانشگاه فردوسی مشهد نیز حکم خود را به عنوان رابط جدید این دانشگاه و همچنین دبیر منطقه 9 از دکتر فریدون جعفری مشاور وزیر و دکتر طاهری معاون فرهنگی اجتماعی و دانشجویی دانشگاه فردوسی مشهد دریافت کرد و نیز از خدمات دکتر کرمانی مدیر فرهنگی و فعالیت های داوطلبانه و رابط سابق حقوق شهروندی دانشگاه فردوسی مشهد تقدیر به عمل آمد.